Wednesday, December 23, 2015

Plan : Gang Gigi Sepah Di Korea



Annyeonghaseyo.

Nak cte pasal trip ke korea ni. Plan asal, memang la aku yang suggestkan dekat group family. Tapi memandangkan mama, abah, my husband and ridi tak nak join, trip ni lebih kepada ladies only! Wehuu!

Banyak research kami buat untuk ke sana. Thanks to rakan blogger lain. Banyak tips n trick kami dapat melalui pengalaman diorang.


  • Trip ni kami guna agent. Ala. Student-student kita dekat korea ramai buat ground travel ni. Korang just beli tiket flight return, and then ko tak payah susah hati fikir makan, itinerary bagai. Kat sini ko kena banyak survey gak la. Sebab kalau kau bernasib baik, ko dapat yang murah. Macam aku ni, bayar around rm1800 je untuk 6 hari 5 malam. :)



  •  Tiket flight pergi balik around rm900++. 



  •  Itinerary yang dahya kasi







  •  Kalau kau nak bercuti kat sana, Better ko research dulu. Katakan kau nak pergi winter,  ko kena pergi hujung tahun +  awal tahun. Aku pergi autumn sebab diorang kata autumn cantik.So, trip ni happened in Oct.

  • Trip ni kami just cover Seoul. Tak pergi tempat lain. Tu pun tak sempat pergi semua tempat. (ada hati nak repeat lagi. Haha.).




  •  Kami tukar duit dekat money changers Mid Valey and IOI City Mall. Korang kena rajin survey duit naik turun. Sebab ada masa, duit malaysia murah gile. Time aku tukar, rate dia 3.4 something. Huhu. Angah and Alia tukar duit last minit dekat KB Mall. Rate dia boleh tahan la. Boleh buat kau menangis. Haha.



  •  Disebabkan ini trip adik beradik, kami share barang-barang apa yang perlu dibawa. Masing-masing ada tugas masing-masing.

    1. Aku : Roti ikan bilis (4 bungkus). Sabun, shampoo. Makanan untuk breakfast bila landing. Ubat-ubatan Antar ubat yang aku bawa - Flannil, panadol, minyak cap kapak, handiplast. Minyak gamat.
    2. Angah: Travel adapter. Coklat and asam.
    3. Alia: Maggi (3 pek). Sambal ikan bilis. Sun Protection.

Tuna, Duit Poket dalam Won siap-siap letak dalam beg kecil. Brahim (tak makan pun), legging


Stok Ubat

Toiletrist

Siap dah kemas!

Dah. Nanti sambungan dia dekat entry seterusnya ye. 


Post a Comment